Transportul si casele de expeditii

Transportul de marfa, indiferent ca este realizat la nivel intern sau international, reprezinta „sistemul circulator” al intregii planete, si, in acelasi timp, al fiecarei tari sau oras in parte, constituind o importanta ramura a productiei materiale fara de care existenta unei societati moderne ar fi de neconceput.

Avand in vedere necesitatea realizarii legaturii intre productie si consum, casele de expeditii sunt acelea care deplaseaza produsele obtinute in celelalte ramuri ale productiei materiale, din locul in care au fost obtinute in cel in care urmează a fi consumate, in cadrul pietei interne si al celei internationale. Activitatea unei case de expeditii este deosebit de importanta, deoarece asigura logistica internationala a marfurilor prin realizarea legaturii intre producator si consumator in conditii sigure, rapide si de calitate.

Factorii care influenteaza nivelul de pret practicat de casele de expeditii in transporturile auto sunt: destinatia de transport, tipul de mijloc de transport folosit, specificul soselelor, tipul marfurilor, posibilitatea folosirii mijlocului de transport la cursa de retur, nivelul de pret al combustibilului in tarile de parcurs, nivelul taxelor de folosire a drumurilor, sezon si clima.

Alegerea mijloacelor de transport – cu exceptia cazurilor cand pozitia geografica a locului de expeditie fata de cel de consum impune folosirea unui mijloc de transport anume – se face in functie de natura marfii, greutatea si volumul acesteia, urgenta cu care trebuie sa se efectueze transportul, tarifele diferitelor modalitati de transport, parcursul optim pentru ca marfurile sa ajunga la destinatie in cele mai bune conditii.

Expeditorul este in masura sa recomande importatorilor sau exportatorilor cel mai adecvat mijloc de transport din punct de vedere tehnic si economic.

Casa de expeditii este intermediarul care presteaza servicii de transport marfa in baza unui mandat incheiat cu firma exportatoare si care se obliga sa preia marfurile incredintate de aceasta si sa efectueze toate operatiunile necesare pentru ca marfa sa ajunga in cele mai bune conditii la destinatar.

Firmele de expeditie, cunoscand uzantele comerciale precum si reglementarile internationale ale tarilor de tranzit, avand in vedere specificul marfii si mijlocul de transport utilizat, pot recomanda exportatorilor cele mai bune solutii de pregatire a marfurilor pentru transport.

No comments:

Post a Comment