Care sunt principalele tipuri de cabluri si ce e un cablu sftp?

Pe piata exista foarte multe tipuri de cabluri pentru sistemele anti-incendiu si pentru diverse electronice, asa ca e cam greu sa alegem pe cel care ne trebuie. Ca sa nu gresiti niciodata si sa faceti diferenta imediat dintre un cablu UTP si un cablu sftp si sa nu vi se para o „pasareasca” totala atunci cand vi se spune la magazin de care doriti va vom explica ce inseamna fiecare prescurtare a celor mai populare tipuri de cabluri.

Unul dintre cele mai banale tipuri de cabluri este UTP-ul, adica un cablu cu perechi rasucite neecranat numit si cablu Ethernet pentru ca este folosit in bucla locala a retelelor de telefonie si a celor de date. Asadar, cablul UTP nu are ecranare si ofera o flexibilitate ridicata. Alt tip de cablu care seamana cumva cu un cablu sftp este cablul FTP, adica un cablu cu perechi rasucite in folie. Alaturi de UTP intalnim si SUTP-ul, adica un cablu cu perechi rasucite neecranat dar cu tresa impletita in lopc de folie, care inveleste toate perechile.Diferenta fata de cablul UTP tine de conductorii inveliti in folie exterioara de ecranare pentru a nu interveni interferente externe in timpul transmisiei datelor. Folia exterioara are si rol conductor de impamantare.

Mai exista varianta FTP cu sufa, pentru sustinerea mecanica a cablului. Si am ajuns si la ce inseamna un cablu sftp. Este un cablu cu perechi rasucite cu folie si tresa, o combinatie de STP si FTP, ecranat suplimentar. Cablul STP este prescurtarea de la cablu cu perechi rasucite ecranat, unde exista folie de ecranare si de protectie impotriva interferentelor si a diafoniei. La capitolul flexibilitate insa, cablul STP este inferior celui UTP. Acum stiti exact despre ce e vorba si cum functioneaza fiecare cablu in parte asa ca data viitoare cand mai ajungeti intr-un magazin care vinde tot felul de cablu stiti ce sa cereti si la ce sa folositi.

No comments:

Post a Comment