Reumatismul degenerativ provoaca dureri si disconfort in timpul miscarilor

Dupa 40 de ani ne putem confrunta cu o afectiune mai putin comuna, dar cu urmari destul de grave la nivelul articulatiilor si cartilajelor: reumatismul degenerativ. El apare pe masura ce imbatranim, suprafetele articulatiilor sunt supuse unor frecari si presiuni permanente, cartilajele se subtiaza, spatiile articulare devin din ce in ce mai inguste. Cu timpul pe marginile lor se depune un strat de calciu, se formeaz ciocurile, mobilitatea articulara scade, iar durerile incep sa isi faca simtita prezenta.

Cele mai afectate articulatii sunt cele cervicale, ale soldurilor sau de la coloana vertebrala, dar putem sa avem probleme si la genunchi, afectiunea apare in special la femei si este una pe termen lung, necesitand tratament adecvat. Nu numai varsta este cauza acestui tip de reumatism, sportivii, tinerii care fac prea mare efort si cei cu probleme de greutate se pot trezi cu un reumatism degenerativ. Cauzele sunt de regula metabolice si endocrine, se manifesta mai ales cand e vorba de diabet, de tulburari ale secretiei ovariene, dar pot fi si ereditare, reumatismul degenerativ apare si ca urmare a unor traumatisme sau a varstei prea inaintate. Recunoasterea reumatismului degenerativ este relativ simpla, dimineata, la trezire, avem dureri chiar de la primele miscari, cand vremea s-a schimbat apar iarasi durerile. Durerea este insotita de „scartaieli” la miscare, de anchiloze si deformatii, articulatiile sunt intepenite cand stam pe loc. Cand nu mai facem miscari durerile se calmeaza, niciodata manifestarile nu au loc noaptea. Pe masura ce timpul trece si nu sunt luate masuri pentru ameliorarea simptomelor leziunile de uzura se accentueaza, durerile sunt tot mai mari. In lipsa unor semne clare ca e vorba de reumatismul degenerativ se pot face radiografii pentru diagnosticarea corecta sau investigatii amanuntite cu tehnici moderne.

Tratamentul pentru reumatismul degenerativ consta in primul rand in gimnastica medicala, in baleoterapie sau in masaj, apoi se pot administra si medicamente contra inflamatiilor si contracturilor musculare, impotriva durerilor. Si kinetoterapia ajuta in ameliorarea simptomatologiei, alaturi de termoterapie si de repaus.

No comments:

Post a Comment