Avantajul de a avea parinti orbi

Contactul vizual este esential la orice varsta, mai ales in copilarie, atunci cand micutii au nevoie de confirmari si de crearea unei comunicari mai bune cu parintii. Este printre primele lucruri pe care le invatam pentru a interactiona normal cu cei din jurul nostru. O echipa de cercetatori de la universitatea din Londra a decis sa vada ce impact are lipsa contactului vizual in cazul copiilor cu parinti orbi asupra dezvoltarii lor normale din primele luni de viata.

Surprinzator, bebelusii au reusit sa isi dezvolte diverse alte modalitati de comunicare, diferite de cele ale bebelusilor cu parinti cu vederea buna. Studiul s-a facut pe bebelusi cu varste cuprinse intre sase si zece luni, 12 si 15 luni si 24 si 47 de luni. Copiii cu mame cu deficiente de vedere nu aveau probleme in a realiza contact vizual si comunicau si cu cei din jurul lor, insa aveau un raspuns mai rapid la stimuli decat bebelusii cu parinti normali. Micutii cu mamicile oarbe le priveau mai putin in ochi, insa interactiunea cu alti adulti normali era buna. Bebelusii au reusit sa dezvolte si alte modalitati prin care puteau comunica mai bine cu mamele cu deficiente de vedere.

Copiii care aveau mame cu probleme de vedere erau mai galagiosi cand interactionau cu mamele lor, avand abilitati de comunicare si memorare mai bune. Fenomenul e asemanator cu cel care apare atunci cand bebelusii cresc in case unde se vorbesc doua sau mai multe limbi. Pe masura ce invata mai multe modalitati de a comunica vor interactiona mai bine cu viitorul grup si se vor putea diferentia imediat in cazul unor sarcini mai dificile ce implica o comunicare perfecta.

No comments:

Post a Comment