Cum creezi o stire buna

Se spune ca primele 30 de cuvinte sunt vitale pentru a castiga atentia celui care citeste sau asculta sau priveste o stire. Cu siguranta acesta este motivul pentru care la inceputul oricarei stiri se ofera informatiile esentiale, de senzatie si chiar cele mai multe stiri au si titluri care socheaza. Dar aici vorbim despre cu totul alt tip de stiri, care de cele mai multe ori au si un continut lipsit de importanta.

Cu siguranta multi jurnalisti aflati la inceput de drum isi adreseaza intrebarea - “cum sa faci o stire buna?” iar raspunsul poate sa fie gasit in tot felul de variante, atat in manualele de specialitate cat si pe internet. De exemplu - atunci cand cautam stiri Sebes, probabil ca vom gasi pe internet foarte multe informatii de folos, de calitate, insa si informatii cu continut mai putin calitativ. Cum construim totusi o stire pentru ca ea ca fie la final “ca la carte”? Una dintre tehnicile cele mai utilizate in constructia unei este tehnica piramidei rasturnate. In domeniul ziaristicii, informatia trebuie inteleasa in dublu sens. Informatia este un termen devenit celui de presa. Unii autori chiar definesc informatia drept "procesul comunicarii sociale si institutile care asigura acest proces". Tehnica piramidei rasturnate se mai numeste "tehnica americana" sau "tehnica lead". Constructia unei stiri de acest tip consta in prezentarea chiar in introducere a informatiei de baza, dupa care urmeaza datele explicative, complementare, descrierea contextului si ale detalii. Introducerea unei astfel de stiri este foarte importanta. Ea cuprinde, de obicei, unul sau cel mult doua paragrafe.

Raspunsurile de la primele patru intrebari alcatuiesc partea principala a stirii, suportul sau. Capatand raspunsurile la aceste intrebari, receptorul isi poate forma o imagine succinta despre faptul, evenimentul la zi. Atunci cand concepi o stire in acest fel - ai sansa sa satisfaci nevoile si cerintele consumatorului modern de informatie, care doreste de cele mai multe ori sa afle cat mai repede si cat mai usor ce sa intamplat.

No comments:

Post a Comment