Periajul dentar profesional, o necesitate pentru o dantura sanatoasa, de invidiat

Periaj Dentar - Foto: PianoCabinet.ro
De cand suntem mici am fost invatati, mai bine sau mai prost, cum sa ne spalam pe dinti. Ideea de baza este sa se utilizeze periute de dinti care sa nu fie prea moi sau prea dure, perii lor sa fie din fibre naturale, iar pastele de dinti sa fie cat mai simple si fara prea multe adaosuri. Periajul clasic, obisnuit, pe care oricine il face cel putin de doua ori pe zi-recomandat 3-4 ori-consta in frecarea usoara a danturii cu peria pe care s-a pus un strat subtire de pasta, in toate directiile, pe rand. Totusi, oricat de bine am peria dantura, tot mai raman zone pe care nu le periem corect, iar acolo apar carii, placa dentara din abundenta si probleme gingivale.

Placa bacteriana este foarte periculoasa daca nu este indepartata corect, ducand la aparitia garantata a cariei, a tartrului si parodontopatiilor marginale. Pentru a scapa de ea trebuie facut un periaj profesional, pe care doar stomatologul il poate executa. In general, periajul dentar profesional se poate face o data la doua sau patru luni si este foarte eficient in prevenirea unor probleme grave aparute la nivelul dintilor si gingiilor. Avantajul unui periaj profesional tine, pe langa indeparatarea corecta a placii bacteriene, si de corectarea discromiilor exogene, adica niste culori anormale ale danturii aparute de la un vin rosu sau de la fumat. Periajul profesional se realizeaza destul de rapid, fara a provoca disconfort sau dureri. Se vor folosi piese montate la dispozitivul contra-unghi de la scaunul dentar. Piesele nu sunt altceva decat periute circulare care au diametre mici, din filamente de plastic cu o duritate mare. Pasta de dinti folosita la periaj este abraziva, contine fluor. Prin miscarile circulare facute de stomatolog cu aceasta perie speciala dispare imediat si placa bacteriana si tartrul. Se elimina astfel si riscul aparitiei afectiunilor gingivale.

Inainte de periajul dentar profesional se recomanda o sedinta de detartraj cu ultrasunete, pentru a lustrui si netezi suprafetele dintilor. Daca se doreste, se poate peria si limba, partea posterioara, iar spatiile interdentare se curata cu benzi abrazive. Nu este necesara anestezia, pacientul poate pleca imediat si isi poate relua treaba fara probleme, insa trebuie sa treaca ceva timp pana sa manance pentru a se mentine efectul optim al tratamentului.

No comments:

Post a Comment