Incercari de a crea un limbaj universal perfect

aUI. Una dintre cele mai bizare limbi si un limbaj fascinant este aUI, in traducere sunetul spiritului spatiului. A fost dezvoltat de un psiholog austriac, care pretindea ca a invatat limba de la… un extraterestru, aceasta limba fiind un limbaj universal logic al universului si cosmosului. Limbajul face trimitere la naturalism si nu are nicio legatura cu vreo limba vorbita pe Terra. Limba era plina de metafore in ideea ca fiecare sa isi exprime liber ideile intr-o forma cat mai simpla. El credea ca sunt 31 de elemente fundamentale universale ale intelesului si a asociat fiecare element cu o vocala sau o consoana. Asa ca p-inainte se combina cu O-sentiment, de unde apare cuvantul concept pO sau anticipatie.

In alt exemplu, avem f-acesta combinat cu u-uman, de unde rezulta fu sau acest uman sau eu. b-impreuna se combina si el cu u si creeaza bu, adica tu. Limba sa putea fi invatata intr-o ora, era limbajul spatiului, comunicarea cosmica fiind la fel de simpla ca cea umana. Ithkuil. Acest limbaj artificial a fost dezvoltat de catre John Quijada, avand la baza ideea ca un limbaj trebuie sa fie logic, eficient, detaliat, sa aiba acuratate cognitiva, fara ambiguitati, redundanta sau polisemie. Ithkuil are radacini in Esperanto si in cateva melodii cam ciudate de pe vremea cand a fost creat. Ithkuil este format din Mbozo, un limbaj generic roman-germanic cu fonologie africana si Pskeoj, cu vocabularul derivat din bataile de la masina de scris. Quijada a vazut ca limbile exotice au fiecare cate ceva care e mai bun decat altele. Ithkuil a fost dezvoltat ca o incercare de a combina aceste avantaje ale limbilor diferite si a face un limbaj perfect pentru a comunica informatia succint si precis.

Cu timpul, limbajul ciudat a fost uitat, singurul care l-a folosit cu disperare fiind chiar autorul lui. Un exemplu de propozitie rostita chiar de autorul sau: „Eipkalindholl te uvolilpa ipcatorza uxt ri’ekcuobos abzeikhouxhtou eqarpa? dhai’eickobum ot euzmackuna? xhai’ekc’oxtimmalt te qhoec ityatuitha?,”. Ce, nu intelegeti nimic? E simplu. El spune asa: am avut privilegiul de a avea experienta rara de a detine un hobby care m-a condus catre locuri indepartate unde cineva poate intalni idei noi si culturi noi, si noi oameni generosi in ospitalitate si respectullor, ceea ce m-a condus la o introspectie umila si o noua apreciere pentru spiritul uman si frumusetile lumii. Simplu, nu?

No comments:

Post a Comment