„Case subacvatice” in care chiar ai putea trai fara nicio grija

Sub-biosfera. Cea mai ambitioasa tentativa de a crea un loc de trait sub ape este cea a lui Phil Pauley. Sub-biosfera este cam ce-i spune numele, dar si cea mai apropiata reprezentare a unui oras subacvatica ce se afla in lucru. Desi nu este gata pentru a-si intampina noii locatari, conceptul si schitele sub-biosferei sunt suficiente pentru a te determina sa-ti doresti sa traiesti sub apa, chiar daca, la un moment dat, poate parea infiorator sa stii ca rechinii iti dau tarcoale tot timpul. Orasul ar putea adaposti 100 de oameni, ar avea sursa de electricitate proprie, un loc pentru cultivat cereale si plante folositoare in gastronomie si se va sustine singur, fara ingerinta lumii exterioare.

Pana atunci, Pauley se lupta sa faca rost de logistica si de fonduri pentru a incepe punerea in aplicare a proiectului. „The Conshelf”. Nu putem sa ne gandim la lumea subacvatica fara sa-l pomenim pe Jacques Cousteau, cel mai faimos expert acvatic ce a creat cu succes laboratoare de cercetare subacvatica. Spre deosebire de ideea lui Pauley, proiectul acesta nu a fost gandit pentru termen lung, desi arata ca o casa imensa intr-un cilindru de metal.

Al treilea proiect pus in practica a fost folosit de sase cercetatori care au trait acolo vreme de o luna. Totul a inceput in 1962, cand Conshelf I a fost coborat la 10 metri sub Mediterana aproape de tarmurile Marsiliei. Diogenes a fost casa unei perechi de cercetatori pentru doar o saptamana. Avea biblioteca, televizor, radio, si o statie de cercetare pentru studiul vietii marine. A urmat Conshelf II, care a avut si garaj, si acvariu, si o statie de cercetare la o adancime foarte mare, iar in ea au locuit cinci oameni pentru 30 de zile. Cel mai ambitios proiect a fost Conshelf III, situat la 100 de metri adancime. Casuta subacvatica a lui Jules/Laboratorul de cercetare La Chalupa. Plasata in apropierea Puerto Rico, sub apa, evident, Casuta subacvatica a lui Jules a fost o statie de cercetare a vietii marine. Mai nou, a fost transformata intr-un hotel subacvatic si a fost folosita de multe vedete. Structura de metal e plasata pe fundul lagunei si este monitorizata de o statie de control de pe uscat. Turistii ajung la casuta cu ajutorul unui port subacvatic, de unde sunt transportati in mijlocul asezarii subacvatice. Sunt si doua dormitoare, un living si chiar aer conditionat pentru ca este un pic cam rece, exista TV DVD-player si telefonie. Ferestrele sunt niste hublouri gigantice unde poti admira vietuitoarele subacvatice si apa cristalina inainte de a adormi.

No comments:

Post a Comment