Cand realitatea si visele se intersecteaza…

Amnezicii au cele ai ciudate vise. Daca visele te ajuta cu amintirile ce se intampla daca ai amnezie? Amnezicii nu au nici cea mai vaga idee despre ce viseaza, insa visele merg mai departe. Exista diferite tipuri de amintiri; amnezicii nu pot sa le „retina” pe cele de tip declarativ si episodic-anumite fapte sau referinte temporale.

Insa cand amnezicii au fost pusi sa joace Tetris, ei l-au visat, desi nu mai aveau amintirea lui in momentul in care s-au culcat. Amnezicii au fost sculati la putin timp dupa ce au adormit si au inceput sa viseze si au fost chestionati despre ce anume au vazut in vis. Trei sferturi dintre ei au vazut blocurile colorate din Tetris cazand, desi nu exista un context al amintirii. De vreme ce o marte parte din visare stocheaza amintirile recente, amnezicii ar trebui sa fie asaltati de imagini bizare in timpul viselor. Pana si in cele mai bizare vise ale noastre putem sa identificam anumite obiecte familiare-pentru amnezici, imaginile par sa apara de nicaieri. Visele ciudate sunt un proces de sortare. Dr. Robert Stickgold, cel care s-a ocupat de experimentul cu Tetris-ul si amnezicii a lansat o noua ipoteza despre visuri-de ce sunt uneori asa de bizare, ciudate. El si-a dat seama ca amnezicii retin imaginile de la un eveniment chiar daca nu pot sa-l „extraga” in mod constient din memorie-si cu toate astea creierul „afiseaza” acele imagini in timpul somnului. Cele mai neobisnuite vise pe care le aveti sunt doar un raspuns al creierului, care indexeaza diferiti stimului pentru a putea identifica anumite conexiuni.

Uneori reuseste sa gaseasca conexiuni, alteori esueaza-atunci avem cele mai ciudate vise. Cu cat visele sunt mai bizare cu atat activitate din amigdala stanga creste, o zona asociata cu formare memoriei-cu cat un vis este mai bizar cu atat creierul incearca din rasputeri sa gaseasca o conexiune intre doi sau mai multi stimuli.

No comments:

Post a Comment