Fotbalul de sala in Romania

Romania nu are o traditie extraordinara in ceea ce priveste competitiile de fotbal de sala si cu toate acestea acest sport a capatat in ultima perioada o notorietate si o popularitate foarte mare. Punctul sau de pornire este in jocul de fotbal, atat de popular intre persoane de toate varstele in intreaga lume. 

Futsalul deriva dintr-o varianta mini, daca putem spune asa, a fotbalului, cu o echipa de 4+1, care a aparut pentru prima data in Ungaria si s-a raspandit apoi peste tot in lume. Desi este mai mult decat sigur ca acest sport se juca de mult timp si in Romania, o forma organizata de fotbal de sala a aparut in anul 2002, cand Federatia Romana de Fotbal a infiintat Comitetul de Futsal, condus de Dan Petrescu, fost presedinte al Comisiei Centrale de Arbitri. Acesta a fost, de atfel, si anul in care a luat nastere primul Campionat National de Futsal, la care au participat 12 echipe romanesti  care si astazi se mentin in topul celor mai bune echipe din Romania. Desigur, este un semn ca pana la acea data acest sport se juca si nu de putin timp, si inca in forma organizata. Campionatul National de Futsal a avut pana in prezent 10 editii,Pe de alta parte, incepand cu sezonuk 2003/2004 exista si o Cupa a Romanei la Futsal. In ceea ce priveste competitiile internationale echipa nationala de futsal a Romaniei este o prezenta obisnuita la Campionatul UEFA de Futsal, iar cele mai bune performante ale sale au fost clasarea pe locurile 6 si 7, la editiile din 2007, respectiv 2012. 

Astazi, desi fotbalul de sala nu este printre sporturile preferat ale ziarelor de sport, iar performantele sale nu sunt cunoscute marelui public, aceste competitii aduna intotdeauna spectatori, interesati de acest sport.

No comments:

Post a Comment