Cat de eficient e lluminatul stradal cu lampa led?

Cea mai mare problema pe care o are municipalitate, indiferent de ce oras vorbim, este cea legata de facturile la utilitati. Problema cea mai spinoasa apare la factura la curentul electric general, pe oras, care poate ajunge la sume fabuloase din cauza unui factor sensibil: iluminatul public, stradal.

Becurile cu incandescenta consumau imens si distrugeau orice incercare de economie a primariei, se stricau rapid, asa ca mai toate orasele au trecut pe „eco”, adica pe lampa led iluminat stradal, de zeci de ori mai buna si mai rezistenta decat cele clasice. Pe langa faptul ca este foarte eficienta din punct de vedere energetic si reduce facturile pe care municipalitatea le are de platit la energie, lampa led poate functiona in regim normal, de 10 ore pe zi, nu mai putin de 40.000 de ore, ceea ce, transformat in ani, ar insemna peste 10 ani.

Vestea buna este ca, desi vorbim de 10 ani, eficienta luminoasa nu scade decat cu 27-30 puncte procentuale, ceea ce reprezinta un mare pas inainte in comparatie cu vechile lampi cu becuri normale. Si daca tot am amintit de economie de energie, sa spunem ca lampa led consuma cu 72% mai putin fata de lampile HPS si cu 40% mai putin decat celebrele lampi HID. Nici radiatiile UV si nici incalzirea si racirea la functionare nu sunt elemente care sa perturbe functionarea lampilor cu led, acestea fiind deosebit de rezistente la socuri, diferente de tensiune si schimbari climatice. Mediul nu este afectat de functionarea lor, se aprind instant, nu consuma curent fara rost la incalzire si racire. Ma mult, lampile cu led pentru iluminat stradal nu prezinta defectiuni asa de des cu se intampla in cazul becurilor cu incandescenta si asta pentru ca ledurile si lampile sunt compacte si nu au filamente.

Fluxul luminos este constant, nu exista acele palpairi enervante si iritante pentru nervul optic, gratie sursei de alimentare, variatiile de tensiune nu reprezinta o problema pentru ca se redreseaza si stabilizeaza curentul alternativ. In cele doua variante disponibile pe piata, lampile cu led au culori calde, naturale, si reci, cele reci fiind mai eficiente. O veste excelenta este si cea legata de performanta ledurilor incorporate in aceste corpuri de iluminat lampa led, care va creste pe masura ce tehnologia va evolua.

No comments:

Post a Comment