Medicina traditionala. Cu secole inainte de descoperirea penicilinei, chinezii aveau deja propriile leacuri pentru bolile comune. Medicina tradionala chinezeasca este de parere ca starea de bine a organismului este determinata de fluxul de „qi” sau energia vietii, care circula prin corp pe niste „meridiane”. Practicata sub forma acupuncturii sau borcanelelor cu foc, medicina traditionala chinezeasca este contestata de multi adepti ai celei traditionale.
Mai ciudata este folosirea animalelor in tratamente, consumate pentru a vindeca cele mai crunte boli. Desi e populara, acest tip de medicina duce si la disparitia multor specii exploatate pe temeiuri medicale. Un remediu foarte popular este „ursul-bila”. Crescute in captivitate sau prinse in salbaticie, animalele sunt tinute in custi micute unde nu au cum sa se miste, dintii le sunt retezati pana la gingie si unghiile le sunt smulse. Apoi se face o gaura in abdomenul ursului, se introduce un cateter si se extrage bila-substanta care ne ajuta corpul sa digere grasimea. Bila de urs este folosita apoi pentru vindecarea durerilor de cap, problemelor cu ficatul si celor de vedere. Si cornul de rinocer este utilizat in medicina traditionala chinezeasca, plin de cheratina-substanta pe care omul o are in unghii si degete. Cornul de rinocer e mai scump si decat cocaina, milioande dolari dandu-se pentru a se face rost de asa ceva.
Fusurile orare. China e o tara uriasa, a treia ca marime dupa Rusia si Canada. Inainte de 1949, China avea cinci fusuri orare, insa cand Partidul Comunist Chinez a venit la conducere, a ramas un singur fus orar, cu opt ore inaintea GMT (Greenwich Mean Time). Scopul schimbarii a fost sa ii determine pe chinezi sa fie uniti, insa nu a avut intotdeauna efectul scontat. In zonele indepartate ale tarii, soarele nu este pe cer decat dupa ora 10AM-asa ca unii oameni au timpul lor „neoficial” si reusesc sa tina pasul cu lumina zilei. Si Hong Kong si Macau au propriul lor fus orar.
No comments:
Post a Comment