Premiera medicala in Romania

Ultimile stiri din sanatate ne-au adus vesti bune: premiera medicala intr-o interventie de fotocoagulare cu laser a anastomozelor placentare. Interventia de ultima ora a avut loc in spitalul Baneasa. Este vroba de o interventie in cazul a doi gemeni aflati inca in uterul mamei care au fost diagnosticati cu sindromul “transfuzor-transfuzat”. Aceasta este o afectiune rara in cazul careia se produce transferul de sange prin intermediul placentei ce uneste cei doi feti. Fotocoagularea  cu laser a anastomozelor placentare reprezinta o metoda de tratament state-of-the-art ce are ca rezultat deconectarea vaselor comune  de sange dintre gemeni, impiedicand ca sangele sa se mai transfere anormal intre ei. Aceasta interventie mini-invaziva a fost efectuata de dr. Hadi Rahimian, medic primar obstretica-ginecologie, unul din putinii medici din Romania care efectueaza operatii intrauterine.

Conform stirilor din sanatate sindromul de transfuzie feto-fetala este o situatie rara aparuta in cazul sarcinilor multiple monocorionice. Caracteristicile clinice ale acestei afectiuni sunt rezultatul hipoperfuziei geamanului donor si hiperperfuziei geamanului primitor. Fatul donor devine hipovolemic si anuric, iar fatul primitor prezinta hipervolemie si poliurie. Acestia pot dezvolta dupa nastere hipertensiune, cardiomegalie hipertrofica, coagulare intravasculara. Sarcinile sunt la risc pentru nastere prematura, iar un diagnostic cert poate fi evidentiat cu ajutorul ecografiei care poate face vizibile anormalitati ca: diferente semnificative intre dimensiunile gemenilor, diferente intre cantitatile de lichid amniotic, lipsa stomacului sau a vezicii urinare la fatul donor.

Interventia de fotocoagulare a anastomozelor este frecvent efectuata intre saptamanile 16-26 de sarcina. Procedura dureaza 1-2 ore in functie de numarul de vase ce urmeaza a fi coagulate si se efectueaza in centre de medicina fetala de catre specialisti in domeniu. Studiile efectuate in centre fetale renumite in SUA ne informeaza ca post-operatoriu rata de supravietuire este de 80-85% pentru unul din feti si de 65-70% pentru ambii.

Interventia efectuata la spitalul Baneasa a fost efectuata cu succes ecografia de control aratand lipsa transferurilor anormale intre gemeni.

No comments:

Post a Comment