Ochelarii de protectie si tipurile de pericole la care ne expunem

Mai mult de 2000 de oameni isi ranesc anual ochii, intr-un accident de munca, in Romania. Se estimeaza ca ochelarii de protectie pot preveni cu pana la 90% din leziunile oculare inregistrate la locul de munca. Asadar, protejeaza-ti angajatii si afacerea asigurandu-te ca toti angajatii poarta dispozitive de protectie corecta a ochilor. Pentru a fi sigur ca angajatii sunt protejati in mod corespunzator, trebuie mai intai sa evaluezi zona lor de lucru si sa identifici situatiile care prezinta riscuri de leziuni oculare. Aceasta evaluare a riscurilor trebuie sa identifice mai intai tipul de pericole prezente la locul de munca, inainte de a decide ce tip de ochelari de protectie este nevoie pentru fiecare.
Tipuri de ochelari de protectie in functie de tipul de pericole la care se expun:
    
  • Expunerea la obiecte de zbor, particule sau fragmente daunatoare necesita ochelari de protectie cu ecrane laterale. In cazul in care exista o expunere severa a ochilor la impact, atunci este nevoie de masti de protectie care ar trebui sa fie purtate impreuna cu ochelarii de protectie.
        
  • Expunerea la scantei, temperaturi ridicate sau stropi de metal topit necesita utilizarea de ochelari de protectie cu lentile speciale si cu ecrane laterale. Uneori, expunerea la caldura va necesita utilizarea unui scut la nivelul fetei, impreuna cu ochelarii de protectie.
       
  • Expunerile la fum, vapori, aburi si substante chimice necesita, de asemenea, ochelari de protectie, impreuna cu scuturi de siguranta.
        
  • Expunerea la praf daunator necesita utilizarea de ochelari de protectie pentru a crea o etansare protectoare in jurul ochilor. Poti alege ochelari de protectie cu capac ocular care sa asigure o protectie completa a ochilor, in mod corespunzator.
        
  • Expunerea la caldura, radiatii infrarosii sau ultraviolete necesita utilizarea de lentile filtrate. Cu acest tip de lentile ar trebui sa existe o vedere suficienta a zonei de lucru, dar umbra nu poate merge sub standardul minim.
     
Pentru a achizitiona o pereche de ochelari de protectie care sa reduca riscurile afectiunilor la nivelul ochilor si sa ofere siguranta, este nevoie de aprobare de la medicul oftalmolog. Doar pe baza unei prescriptii medicale, in functie de pericolul fiecarei expuneri, ochelarii de protectie se vor putea utiliza la locul de munca.

No comments:

Post a Comment