Galateea lui Pygmalion

Pygmalion era un scuIptor din insula Cipru, care faurea in marmura, in fildes, in piatra sau in lemn, statui de zei sau de oameni. In arta sa, el punea puterea unei credinte nesfarsite in frumusete si puritate. Ducea o viata exemplara, regasindu-se cu adevarat in visurile sale pe care le trezea din somnul materiei.
Inspirat de propriile sale cautari, Pygmalion a sculptat in fildes o femeie minunata, al carei chip purta semnele celei mai curate virtuti si ale candorii depline. Neintrecutul sculptor s-a indragostit patimas de propria creatie: a carei perfectiune intrecea imaginatia.

lubirea il face sa aduca sacrificii zeitei Afrodita, protectoarea dragostei, si sa o implore sa dea viata Galateei, statuia plasmuita de el, in fildes. Induplecata de suferinta lui, zeita ii indeplineste dorinta, autentificand, parca, unul dintre cele mai fascinante motive ale creatiei din intreaga mitologie greaca in bratele lui PygmaIion, Galateea prinde viata, intrand impreuna in legenda iubirii si a fericirii. Pygmalion a ramas simbolul creatorului, care isi insufleteste opera prin incredere infinita in idealul artei, iar Galateea, un nume pentru minunile ei.

No comments:

Post a Comment