Sunatoarea are numele stiintific de Hypericum Perforatum. Daca o folosim ca ulei, are calitati antiinflamatorii, racoritoare si calmante pentru tesutul epitelial. Are efecte revitalizante pentru intreg corpul. Mai este folosita in cazuri de trauma, socuri, piele uscata, caderi nervoase, iritatii, probleme ale incheieturilor. Este extrem de eficienta si in tratamentul SIDA. Face parte din familia Hyperaceac, desigur acest aspect nu este atat de relevant ca si calitatile sale.
Alte nume pe care le mai are sunatoarea sunt: pojarnita, buruiana de naduf, floare de foc viu, harnica si altele. Mai are cateva proprietati terapeutice dupa cum urmeaza: antidepresiv, antibiotic, antispasmodic, astringent, antiinflamator, expectorant, cicatrizant, vasodilatator, nutritiv, tonic. Folosita pentru urmatoarele tipuri de tesuturi : epitelial, nervos, endocrin, imunitar. Este indicata si pentru urmatoarele: probleme ale pielii, ale spatelui, ale incheieturilor dureroase, traume, eczeme, diaree, depresii nervoase. Actioneaza ca un balsamic antiinflamator asupra cailor respiratorii si genito-urinare. Pentru consumul acestei plante nu trebuie sa va luati nici o masura de precautie. Mama mea o folosea pentru gastrita. Mai poate insa sa fie folosita si sub alte forme inafara de ceaiuri si anume: ulei de masaj, lotiuni, comprese. Pentru rezultate mai bune se amesteca cu : angelica, coada soricelului, musetel, rosewood. Efecte in plan subtil amintim urmatoarele: elimina emotiile negative, calmeaza mintea si confera o stare placuta de echilibru interior.
O alta planta cu efecte uimitoare asupra corpului mai avem si Sovarvul care are numele stiintific de Origanum Majorana. Este cunoscut ca un ulei anafrodisiac. Se mai foloseste la migrene, in dureri musculare, congestii, indigestii si gaze. Dilateaza vasele sanguine, stimuleaza menstruatia, dar este contraindicat in timpul sarcinii. Face parte din familia Labiatae. Mai este intalnit si sub alte denumiri mai mult sau mai putin populare: arigan, budeana, busuioc de padure, busuiocul-fecioarclor.
Efecte asupra organismului: poate avea un gust picant, amar si ofera o energie fierbinte. Are urmatoarele proprietati terapeutice : analgezic, antispasmodic, anafrodisiac, diaforetic, emenagog, stimulent, vasodilatator. Este bun pentru tesuturi precum: circulator, epitelial, reproducator, nervos. Este folosit mai ales in cazul urmatoarelor tipuri de afectiuni: migrene, dureri ale gatului, dureri musculare, congestii, digesti slaba, crampe abdominale, hipertensiune, insomnie, activitate sexuala excesiva. Precautii : micsoreaza dorinta sexuala, dar in doze mari cauzeaza letargie. Mod de folosire : lotiuni, ulei de masaj, bai, comprese, inhalatii. Se amesteca cu orice ulei ce poate sa ii acopere mirosul.
Uleiul esential de sofran are efecte similare cu cel de santal in ceea ce priveste echilibrarea sistemului nervos. El promoveaza digestia si linistirea mintii, fiind in acelasi timp un ulei reintineritor al tuturor tesuturilor corpului. Purifica sangele, circulatia si sistemul reproducator feminin. Are un bun efect anti inflamator, regland ficatul si splina. Ajuta la asimilarea elementelor nutritive din alimente la nivelul profund al tesuturilor. Face parte din familia Iridaceae. Proprietati terapeutice : alternativ, afrodisiac, antispasmodic, carminativ, detoxifiant, emenagog, reintineritor, stimulent. Este indicat pentru menstre neregulate si dureroase, menopauza, infertilitate, impotenta, anemie, isterie, depresie, nevralgie, reumatism, tuse, astm, diaree. Precautii nu se va folosi in timpul sarcinii. In doze mari este narcotic. Mod de folosire: bai, ulei de masaj, hrana. Se amesteca cu : champa, flori de portocale, levantica, santal, trandafir. Efecte in plan subtil - acest ulci amplifica energia iubirii, daruirea, devotamentul si compasiunea.
No comments:
Post a Comment