Top 3 intrebari despre formularul A1

Formularul care permite angajatilor din Romania sa fie detasati in alte tari membre ale Uniunii Europene in timp ce contributiile sociale le sunt platite in tara de origine de catre angajatorul de aici este un formular A1 (cunoscut anterior drept formularul E101). Acesta este in general obtinut de angajatorul care face detasarea unuia sau mai multor angajati daca angajatorul cunoaste in detaliu legislatia in materie, sau poate fi obtinut de catre o firma de specialisti in domeniu, asa cum este http://www.xbt.ro/ care poate oferi consultanta in ceea ce priveste problemele legate de detasare, dar poate si obtine documentatia in sine.

Ce este de fapt formularul A1? Formularul A1 – fostul formular european E101, este actul prin care un muncitor roman intr-o tara UE (in cazul in care este detasat aici) poate dovedi ca plateste contributii sociale in tara sa si in concluzie nu mai este necesar sa plateasca taxe si in tara in care isi desfasoara in prezent activitatea. Cine elibereaza formularul A1 si cand? Formularul A1 este eliberat in Romania de catre Casa Nationala de Pensii la solicitarea angajatorului care urmeaza sa faca o detasare, inainte ca acesta sa isi trimita unul sau mai multi angajati sa lucreze intr-o alta tara membra UE, numai in situatia in care are un contract clar cu o societate din tara de destinatie. Orice companie poate detasa angajati in strainatate cu ajutorul formularului A1? Formularul A1 se obtine numai de catre companii care intrunesc un set bine stabilit de conditii impuse de catre Casa Nationala de Pensii si de catre statul roman.

Este vorba despre conditii legate de activitatea firmei care face detasarea, despre cat timp aceasta a fost activa si a avut profit inainte de momentul detasarii, despre lipsa datoriilor catre stat, si despre conditii legate de tipul de activitate al angajatului in cadrul firmei dar si despre data de la care este in vigoare contractul sau de munca. In general, se impune un termen minim de 12 luni de la data angajarii pentru ca un salariat sa poata fi detasat dar si o perioada de minim 12 luni in care compania sa fi cotizat catre statul roman si sa fi avut profit.

No comments:

Post a Comment