Colindele de sfarsit de an

Colinde de Craciun, desene animate pentru copii in spiritul sarbatorilor de iarna sau filmele cu Mos Craciun, sunt nelipsite din casele romanilor in luna Decembrie. Copiii invata din timp colinde crestine, pentru a merge apoi din casa in casa in seara de Ajun.
In ceea ce priveste momentul in care se pot canta colindele de Craciun, traditia spune ca perioada in care se poate merge cu colindul incepe pe 6 Decembrie, cand il sarbatorim pe  Sfantul Nicolae, si 7 ianuarie, cand este Sf Ioan. In acest interval pot fi cantata atat colinde despre Nasterea Domnului, cat si legate de Anul Nou.
Totusi, la Slujba Utreniei din ziua Praznicului Intrarii in Biserica a Maicii Domnului, care are loc pe 21 Noiembrie, se spune ca: "Hristos Se naste, mariti-L, Hristos din ceruri, intampinati-L, Hristos pe pamant, inaltati-va!”, cu nota: din aceasta zi, aceste Catavasii se canta pana la intaia zi a lui Ianuarie. Asadar, am putea spune ca se pot canta colinde de Craciun incepand cu 21 Noiembrie si pana la 1 Ianuarie.
Printre cele mai des intalnite colinde de Craciun se numara “Astazi s-a nascut Hristos”, “Buna seara la Mos Ajun”, ‘Deschide usa, crestine” sau “O, ce veste minunata!”. Insa de Anul Nou cel mai des se merge cu Plugusorul, sau Plugul, un obicei vechi si foarte frumos ce s-a nascut in vremuri imemoriale dintr-un obicei intiatic, combinat cu un ritual de fertilitate. Nimic nu este mai frumos decat sa vedem copiii cum vin cu plugusorul, iar gazdele, obligate de traditie si bucuroase de oaspeti, ii asteapta cu cozonac si alte bunatati pregatite pentru intampinarea noului an.
Aho, aho, ho-ho,
Mâine anul se-noieste
Plugusorul se porneste
Si începe a brazda,
Pe la case a ura.
Iarna-i grea, omatu-i mare,
Semne bune anul are,
Semne bune de belsug,
Pentru brazda de sub plug.

Primele doua strofe ale Plugusorului spun multe despre ceea ce inseamna traditia colindelor de Craciun si Anul Nou. In aceasta perioada colindatorii vin si ureaza celor ce doresc sa asculte ca anul urmator sa le fie mai bun, mai imbelsugat si mai plin de realizari. Iar daca in ziua de azi „brazda de sub plug” nu mai este ce era odata, norocul in noul an se pare ca il vor aduce tot copiii cu ale lor colinde.

No comments:

Post a Comment